28 Feb 2008

autoportrét


(doplnenie 29.2.2008 o 11:30) Nespokojný anonymný komentár v diskusii ma inšpiroval k tomu, aby som sa s fotkou ešte trochu pohrala a skúsila odstrániť ten silný prepal na tvári. ;-) Tak tu je výsledok:

14 comments:

  1. Anonymous28/2/08 20:11

    e e,
    nedobrá fotka. Prepálené skoro celé čelo a ľavá časť tváre. Ale v Zonery alebo Photoshope by sa snáď dalo ešte napraviť.

    ReplyDelete
  2. ja viem, že je prepálená. som si toho vedomá, ale v tomto prípade mi to nevadí. občas nejaký ten prepal na tvári môže mať aj pozitívne vlastnosti ;-)

    ReplyDelete
  3. ja si myslím, že portrét a zvlášť vlastný, nie je ani tak o podobe, ale skôr o charaktere osoby, alebo o tom, ako ju vidí autor. Technika je síce dôležitá, ale súhlasím s tým, že potlačenie nejakého pravidla môže byť zámerom a v obraze môže byť funkčné.
    .
    Tento portrét je založený na kontraste, možno preto má menší počet poltónov. Výrazné oči vyjadrujú nádej, cieľavedomosť, očakávanie. Poloha ramien signalizuje dynamiku...
    ..
    čierne oblečenie vyvažujú tmavé vlasy, perspektívne skreslenie vyzdvihuje postavenie hlavy a telo potláča do úzadia.....
    -
    ..sorry, dal som sa uniesť, iba som sa zadíval na zaujímavý portrét, ktorý si viem predstaviť aj na výstave vo veľkom formáte.. :)
    .....

    ReplyDelete
  4. jeeej aký máš pekný účes
    a ja nikde nevidím, žeby si bola popálená :o))

    ReplyDelete
  5. blueska, wabt - ďakujem vám obom za pochvaly, ale predsa len som sa pokúsila tu fotku upraviť a odstrániť prepal. Tak môžte porovnať :o)

    ReplyDelete
  6. Anonymous1/3/08 15:27

    Jednoznačne lepšie. :-)
    Dokonca aj vlasy na pravej strane - všimni si, že na tej upravenej fotke je tam oveľa viac detailov (melír, alebo nedajbože šediny?) ;-)
    Inak, pripájam sa k WABT-ovi. Zaujímavá kompozícia.

    ReplyDelete
  7. Ďakujem :-) aaa... dajme tomu, že melír ;-)

    ReplyDelete
  8. mne sa viac paci ta povodna, aj ked s prepalom. suhlasim s tym co napisal wabt; ked je nieco zamer, nemusi byt dodrzane vsetko ako "sa to ma"... a v tomto pripade urcite, ta druha fotka posobi prilis mdlo a sedivo (nic proti mirkovi samozrejme;)... ta prva je zaujimavejsia, kontrastna, roznorodejsia.

    ReplyDelete
  9. :-D :-D (šedivá je pekná farba;)
    Ale inak, tiež sa mi na tej novej upravenej čosi nepozdáva. Tá prepálená bola taká živšia..

    ReplyDelete
  10. Anonymous6/3/08 09:36

    Už som nechcel toľko rýpať, tak som si radšej kusol do jazyka a klepol po prstoch ... ale keď už ste načali tú tému ... nuž ide o to, že tá druhá upravená fotka je naozaj šedivá. Je tam síce viac detailov, ale chýba tam kontrast, hovorí sa tomu "vyváženie bielej".
    Čo poviete napr. na toto:
    http://www.janhronsky.net/?act=full&cat=por&id=151

    :-)

    btw.,
    ani "tvrdší" kontrast, teda užšia škála šedi (pôvodná fotka) nemusí byť na škodu. Ale popritom tam nemusia chýbať detaily.
    Napr.:
    http://www.janhronsky.net/?act=full&cat=por&id=121

    btw, niesom žltý dodo. To je len jedna z mojich obľúbených stránok.

    S pozdravom,
    NGV

    ReplyDelete
  11. Anonymous6/3/08 09:44

    Ale aj tak máš pekný kukuč, humenčanko. ;-)

    ngv

    ReplyDelete
  12. Na fotografiách je niekedy fascinujúce práve hodnotenie (videnie) divákov. Tu Alenka vtsúpila do diskusie upravenou fotkou a ukazuje sa to trochu málo kontrastné, ale dalo by sa aj to chápať ako autorský zámer. Tá šedá sa javí ako portrét na oficiálne príležitosti... Ja by som skúsil experimentovať aj opačným smerom, zväčšovaním kontrastu... iste že výsledok by bol trochu o inom. Inak - diskusia na úrovni...

    ReplyDelete
  13. dobry start

    ReplyDelete
  14. Anonymous11/2/10 07:39

    potreba za provjeriti:)

    ReplyDelete